Da li solarni paneli rade tokom oblačnih dana? Šta je noću?
Solar invent d.o.o. Sarajevo

Novosti

09/24/2021

Da li solarni paneli rade tokom oblačnih dana? Šta je noću?

Solarni paneli vam omogućavaju da iskoristite čistu, obnovljivu energiju sunca, potencijalno smanjujući vaše račune za struju, kao i vašu ekološku osvještenost. No, rade li solarni paneli u oblačnim danima ili u sezonama manje od optimalnog izlaganja suncu? Za vlasnike kuća koji žive izvan Sunčevog pojasa, ovo je kritično pitanje koje trebaju razmotriti prije nego što nastave s instalacijom solarnih panela.

U ovom ćemo članku proučiti kako solarni paneli rade u oblačnim danima, rade li solarni paneli noću i kako osigurati da uvijek imate pristupačnu energiju – čak i kada vaši paneli ne proizvode solarnu energiju.

Kako solarni paneli rade tokom oblačnih dana?

Fotonaponski (FN) solarni paneli mogu koristiti i direktnu i indirektnu sunčevu svjetlost za proizvodnju električne energije. To znači da oni i dalje mogu biti produktivni čak i kada postoji pokrivenost oblakom. S tim u vezi, solarni paneli su najefikasniji i produktivniji kada upijaju direktnu sunčevu svjetlost u sunčanim danima.

Iako solarni paneli i dalje rade čak i kada se svjetlost reflektira ili djelomično ometaju oblaci, njihov proizvodni kapacitet će se smanjiti. U prosjeku, solarni paneli će generirati 10 do 25% svoje normalne izlazne snage u danima s velikom pokrivenošću oblaka.

Sa oblacima obično dolazi kiša, a evo činjenice koja bi vas mogla iznenaditi: Kiša zapravo pomaže solarnim panelima da rade efikasnije. To je zato što kiša ispire svu prljavštinu ili prašinu koja se nakupila na vašim pločama kako bi mogle učinkovitije apsorbirati sunčevu svjetlost.

Da li solarni paneli rade noću?

Iako solarni paneli i dalje mogu funkcionirati u oblačnim danima, ne mogu raditi noću. Razlog za to je jednostavan: Solarni paneli rade zbog naučnog principa koji se naziva fotonaponski efekt, pri čemu se solarne ćelije aktiviraju sunčevom svjetlošću, stvarajući električnu struju. Bez svjetla, fotonaponski efekt se ne može aktivirati, niti se može generirati električna energija.

Jedan od načina da utvrdite da li vaši paneli i dalje proizvode energiju je da pogledate javno svjetlo. Općenito je pravilo da će, ako su ulične svjetiljke ili druga svjetla isključena – bilo u oblačnim danima ili navečer – vaši solarni paneli proizvoditi energiju. Ako su osvijetljene, vjerojatno je suviše mračno da bi vaš solarni panel mogao raditi.

Pohranjivanje solarne energije za korištenje po oblačnim danima i noću

Tokom sati maksimalne sunčeve svjetlosti, vaši solarni paneli mogu zapravo generirati više energije nego što vam je potrebno. Ovaj višak energije može se koristiti za dodatnu električnu energiju u oblačnim danima ili noću.

Ali kako čuvati tu energiju za buduću upotrebu? Postoji nekoliko mogućnosti koje treba razmotriti:

                                                           Višak energije možete pohraniti u solarne baterije.

Kada dodate solarnu bateriju u svoju stambenu solarnu instalaciju, sav višak električne energije može se prikupiti i koristiti tokom sati nedovoljno optimalnog izlaganja suncu, uključujući noćne sate i tokom izuzetno oblačnog vremena.

Baterije vam mogu omogućiti da radite sa solarnim fotonaponskim sistemom cijeli dan, iako postoje neki nedostaci skladištenja baterija kojih morate biti svjesni:

 

  • Još jedna stvar koju trebate instalirati.

 

  • Dodaje ukupnu cijenu vašeg solarnog sistema.

 

  • Baterije će zauzeti malo prostora.

 

  • Vjerojatno će vam trebati više baterija ako želite struju duže od određenog broja sati. Na primjer, naše solarne instalacije zahtijevaju samo nekoliko baterija ako je vaš sistem veći od npr 3 kW ili slično.
                                                                  Možete koristiti program neto mjerenja.

Programi neto mjerenja omogućuju vam da prenesete višak energije koju vaš sistem proizvodi u vašu distributivnu mrežu, primajući kredite od vašeg distriubutera u nekim zemljama. Međutim u BIH taj princip još uvijek nije zaživio ali svi očekujemo da će se to uskoro dogoditi. Ti krediti se mogu unovčiti kako bi se nadoknadili svi troškovi električne energije koje imate u oblačnim danima ili noću kada ne možete napajati svoj dom samo solarnom energijom. To je odličan princip za fizička ali i pravna lica da višak predaju u mrežu i time doprinose uštedama.

Neto mjerenje na kraju može biti isplativa opcija i može značajno smanjiti vaše račune za struju, ali postoji nekoliko nedostataka koje treba uzeti u obzir, uključujući:

 

  • Možda nećete uvijek biti na dobitku.

 

  • U nekim slučajevima još uvijek možete dugovati svom pružatelju komunalnih usluga.

 

  • Programe neto mjerenja ne nude u svim državama u svijetu  
                                                      Odgovara li vaš stambeni objekat za solarni sistem?

 Sada kada znate da solarni paneli mogu raditi čak i kada sunce ne sija direktno i da postoje načini za skladištenje energije za vrijeme kada vaši paneli ne proizvode električnu energiju, možda ćete biti više zainteresirani za instaliranje vlastitog sistema. Na internetu možete pronaći besplatne programe za informativne svrhe kako bi vidjeli da li vaš prostor i lokacija odgovara za instalaciju solarne elektrane. Ili se obratite firmi www.solarinvent.ba koja Vam može dati sve neophodne podatke za vas.

                                                         Koliko su solarni paneli efikasni u oblačnim danima?

Ovisi o panelima, ali po pravilu možete očekivati da će vaši solarni paneli raditi sa 10 do 25% efikasnosti u oblačnim danima.

                                                                 Kako solarni paneli rade kada nema sunca?

 Ako doslovno nema sunčeve svjetlosti (npr. noću), solarni paneli ne rade. To je zato što fotonaponski efekt, proces kroz koji ploče pretvaraju sunčevu svjetlost u energiju, zahtijeva postojanje neke svjetlosti na raspolaganju za pretvaranje.

Međutim, potencijalno možete koristiti višak solarne energije koju ste pohranili u bateriji. Također imajte na umu da solarni paneli mogu raditi s neizravnom svjetlošću, što znači da mogu funkcionirati čak i kada je sunce zaklonjeno oblakom.

                                                               Da li solarni paneli rade tokom snježnih dana?

Ako postoji pokrivenost oblacima i smanjena sunčeva svjetlost, solarni paneli neće raditi sa maksimalnom efikasnošću u snježnim danima. S tim u vezi, sam snijeg obično nije problem, posebno zato što vjetar lako uklanja prašinu snijega. Snijeg će ometati vaše solarne panele samo ako su snježne padavine toliko ekstremne da paneli postanu potpuno zatrpani, ili ako težina snijega ugrožava integritet vaših struktura solarnih panela.

         Hoće li moji solarni paneli proizvoditi električnu energiju tokom oblačnih, kišnih ili snježnih dana?

Oblačni dani mogu ograničiti efikasnost vašeg solarnog panela, ali ćete i dalje moći generirati malo električne energije. Kišni dani zapravo mogu pomoći u čišćenju vaših ploča, čineći ih još efikasnijima. Snježni dani predstavljaju problem samo ako je snijeg toliko ekstreman da su ploče potpuno potopljene, a da niti jedan njihov dio nije izložen suncu.

solar
Posts made: 163

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *