Održivo preživljavanje ovisno od solarne energije
Solar invent d.o.o. Sarajevo

Novosti

09/24/2021

Održivo preživljavanje ovisno od solarne energije

Zeleni novi plan (Green New Deal), zahvaljujući klimatskim promjenama, jedna je od najpopularnijih tema (bez izmišljanja) u današnjem zakonodavstvu svijeta. Iako je to u ovom trenutku još samo jezgro ideje, veliki broj političkih lidera, i mladih i starih, uspjelo je usmjeriti razgovor o klimatskim promjenama na pravi, praktičan skup rješenja. Ovaj plan predvidio bi velike promjene u načinu proizvodnje energije i u našoj zemlji, kao i potaknuo takve promjene garancijama za zapošljavanje.

Jedna stvar koju ćete primijetiti kada bolje pogledate ZNP (Zeleni Novi Plan) i druge planove za održiviju budućnost je hrabro priznanje istine koju je izbjegavalo puno ljudi: solarna energija je budućnost električne energije. Zbog jednostavnosti ugradnje i održavanja i nedostatka poremećaja u okolišu (ovdje nisu potrebne brane, turbine, bušotine ili bunari), solarna energija predstavlja naš najbolji pokušaj u zamjeni energije koja oštećuje atmosferu energijom koja se sigurno crpi ”odozgo”. Sunce nikada ne prolazi, i sve dok se solarni paneli mogu graditi imamo prostora za njih – u našim domovima, na otvorenim poljima ili na vrhovima nebodera.

Zato ZNP i slični projekti obećavaju puno. Nalazimo se na jedinstvenom mjestu u istoriji, gdje smo spremni boriti se u dobroj borbi kako bismo osigurali opstanak naše planete. Najnoviji izvještaj UN -ovog panela o klimatskim promjenama jasno stavlja do znanja: ne postoji presedan za ovaj trenutak u ljudskoj povijesti, a ako ne poduzmemo ništa da promijenimo naše okolnosti, svi smo osuđeni na propast. Kraj priče.

                                                                                  Solara energija je jaka

Kako sada stoji, ZNP je samo skica budućeg plana osvajanja klimatskih promjena i osiguranja opstanka planete. No, nijedan plan, bile pretpostavke ili realno, koji ne uključuje solarnu energiju, u ovom se trenutku ne može ozbiljno uzeti u obzir. Od punjenja osobnih uređaja do leta širom svijeta, solarni paneli zastava su naše čiste budućnosti zasnovane na obnovljivoj energiji i stvaraju više od čiste energije.

Jedna od glavnih komponenti ZNP, koja se također ne može zanemariti, je obećanje značajnog zapošljavanja kao dio našeg pomaka ka održivosti. Za izgradnju svih naših novih izvora energije, bilo solarne, vjetro, hidro ili bilo koje druge, vrijedni Bosanci i evropljani bit će pozvani da daju svoju snagu.

Čini se da se svi stručnjaci i eksperti slažu da je solarna instalacija velika industrija rasta koja će zaposliti veli broj ljudi, što će na kraju koristiti milijunima. Kako sada stoji, solarni poslovi porasli su značajno u odnosu na prije 10-tak godina, a pažljiv plan koji prepoznaje potencijal takvih radnika će značajno porasti u narednom periodu. Svaki plan koji ne uključuje velike poslove je plan koji se može zanemariti.

Za Jugoistočnu Evropu, gdje je i naša Bosa i Hercegovina, naša lokacija poput Hercegovine ali i Bosne stavlja nas na čelo ove borbe. Pomalo je iznenađujuće što više vlasnika zgrada i poslovnih objekata i hala nije iskoristilo prilike za kombiniranje ekonomskih i društvenih koristi koja ne dolaze svaki dan. Ako se nešto promijenilo otkada se prvi put instaliralo solarne panele na objektima, to je da je potreba da se pridruži još više potencijalnih korisnika ovog vida energije što je prije moguće.

Kako sada stoji, potencijalni rezultati klimatskih promjena mogli bi učiniti da to izgleda samo kao mali pregled onoga što slijedi. Dugujemo sebi, svojoj djeci i narednim generacijama da uđemo sa čistom energijom i svojom solarnom budućnošću.

FDR -ov New Deal bio je vjerojatno najambicioznija inicijativa u povijesti Amerike, čiji je cilj spasiti svakodnevne ljude od financijske propasti. Velika depresija nije bila manja prijetnja, ali gotovo se čini da je tako u poređenju sa okolnostima u kojima se danas nalazimo. Iz tog razloga, ZNP je prikladno nazvan: prilično je sličan po tome što će poduzeti veliku promjenu u stavovima i navikama, kao i pružanjem posla onima kojima je to potrebno, kako bismo svi bili zaštićeni od klimatskih promjena.

                                                         Solarna energija je energija budućnosti

Nije vrijeme za dvosmislenost i neizvjesnost: ako ne reagiramo uskoro, sve što imamo kao narodi može nam izmaknuti iz ruke. Drago nam je da postoje ambiciozni planovi, a još zadovoljniji što vidim da je solarna energija s pravom glavni aspekt prijedloga da se svijet učini boljim mjestom. Niz panela na krovu svake zgrade je početak; za stvarnu promjenu u zapošljavanju vrijednih Evropljana, uz osiguravanje čiste budućnosti za sljedeću generaciju, solarna energija je temelj na kojem možemo izgraditi bolji svijet. Prije nego što bude prekasno.

Ostaje još da se poradi na izmjenama i dopunama domaćih zakonodavstava kako bi se omogućio pristup izgradnji i korištenju električene energije za sve građane koji to žele. Trenutno zakonodavstvo u većini zemalja Jugoistoične Evrope to ne dozvoljava. U nadi da će politika u koordinaciji sa stručnim ljudima što pirje izvršiti izmjene i dopune domaćih normi.

solar
Posts made: 163

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *