Princip rada solarnih baterija
Solar invent d.o.o. Sarajevo

Novosti

09/24/2021

Princip rada solarnih baterija

Upoznajte se sa osnovama skladištenja solarne energije

PRONAĐITE:

Zanimljive informacije

Saznajte više o dvije glavne prednosti skladištenja električne energije

Princip rada

Tri glavna sistema rada

Nešto o pretvaračima

Kako to pretvarači utiču na skladištenje solarne energije u baterije.

Zanimljive informacije

Nemaju svi solarni sistemi priključenu solarnu bateriju. Zapravo, samo je oko 4% stambenih solarnih instalacija imalo pomoćne baterije u 2020., iako taj broj brzo raste. Umjesto toga, mnogi sistemi solarne energije šalju proizvedenu struju u dom bez skladištenja solarne energije na licu mjesta. U tom trenutku, povezivanjem na konvencionalnu električnu mrežu, solarni sistem “prodaje” dodatnu energiju elektroprivrednim kompanijama. Noću, ovi sistemi povezani sa mrežom samo crpe konvencionalnu električnu energiju kupujući je od elektroprivrednih kompanija.

Dodavanje sistema baterija omogućava dvije glavne prednosti. Prvo, vlasnicima objekata daje mogućnost da pune bateriju tokom sati kada elektroprivredna kompanija „prodaje“ električnu energiju po višoj cijeni, koja se naziva visoka tarifa, ako koriste cijene dvotarifnog sistema. Sati visoke tarife su često radnim danima kada je većina ljudi kod kuće i koristi električnu energiju, često oko 8-14h i 17-23h. Drugo, sigurnosni aspekt baterije omogućava vam da izbjegnete prekide u napajanju električnom energijom ako je električna mreža isključena ili noću.

Iako baterijski sistemi povećavaju troškove solarne instalacije, ove prednosti također mogu smanjiti troškove. Razumijevanje principa rada solarnih baterija pomaže vam da donesete ispravnu odluku o tome da li su vam one potrebne.

Kako rade solarne baterije

Kada vašem domu nije potrebna sva energija koju proizvode solarni paneli, višak energije se skladišti u bateriji. Kada solarni paneli ne proizvode dovoljno energije za podmirivanje energetskih potreba objekta, baterija prazni rezervnu energiju kako bi nadoknadila razliku.

Način na koji konfigurišete sistem solarne baterije utječe na njegov rad. Imate tri glavne opcije:

  • Priključite svoje solarne panele samo na sistem solarnih baterija, često ga punite i praznite kao odgovor na vrijeme bez sunca u kojem još uvijek želite električnu energiju. Ovo je korisno ako se nalazite u području koje je izvan mreže, udaljeno od električnih
  • Priključite svoje solarne panele na solarni sistem baterija i na mrežu. Možete izabrati da napunite bateriju i zadržite je kao rezervu, rijetko je ispraznite i uglavnom prodajete i kupujete višak električne energije od elektroprivredne
  • Ako živite u području gdje cijene električne energije variraju ovisno o dobu dana, možete konfigurisati svoj sistem da koristi energiju baterije u vrijeme najskupljih tarifa i da „kupuje“ električnu energiju iz mreže za vrijeme najjeftinijih tarifa.

Baterije postepeno gube sposobnost učinkovitog napajanja i skladištenja energije za buduću upotrebu. Proizvođači solarnih baterija često nude garancije kako bi izgradili vaše povjerenje u to koliko dugo će ti proizvodi djelovati, ali njihov životni vijek trajanja može uveliko varirati ovisno o različitim faktorima.

Nešto o pretvaračima

Pretvarači igraju važnu ulogu u načinu skladištenja i pretvaranja solarne energije u bateriju. Dok solarni paneli proizvode istosmjernu električnu struju ili DC, električna mreža i domovi općenito koriste naizmjeničnu ili AC struju. Pretvarač može pretvoriti naizmjeničnu u istosmjernu struju ili obrnuto. Većina solarnih baterija koriste pretvarač kako za pohranu energije u DC obliku, tako i za pretvaranje u AC oblik koji se koristi za napajanje mreže ili objekta. Budući da pretvaranje struje nije savršeno učinkovit, proizvođači baterija uvijek eksperimentišu s načinom rjeđeg pretvaranja i povećanjem učinkovitosti baterije. Kao rezultat toga, neke baterije neće imati pretvarače za ulaz i izlaz koji su uključeni u sistem. Razgovarajte sa stručnim osobljem o baterijskom sistemu koji razmatrate kako biste bili sigurni da imate sve vanjske pretvarače koji su vama potrebni.

Zaključak

Solarna energija dostupna je samo jedan dio dana. Dodavanjem sistema baterija uvijek ćete imati energiju kada sunce ne izlazi. Solarne baterije su dizajnirane za rad dugi niz godina, ali na kraju gube efikasnost i prestaju raditi, obično prije kraja vijeka trajanja solarnog panela, koji često traje 25-40 godina.Stručno osoblje vam može pomoći pri odabiru baterije koje optimalno funkcionišu s vašim ciljevima, bilo da želite biti potpuno isključeni iz mreže, imati skladište za hitne slučajeve zbog prekida ili minimizirati vaše troškove prema elektroprivrednoj kompaniji u vrijeme visoke tarife.

solar
Posts made: 163

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *