5 razloga zašto je vaš račun za plin tako visok
Solar invent d.o.o. Sarajevo

Novosti

12/05/2021

5 razloga zašto je vaš račun za plin tako visok

gas bill

Kako inflacija i cijene energije stalno rastu, možda ste zabrinuti za svoj račun za plin. Ovo posebno može biti slučaj ako živite u hladnoj klimi, gdje vaša peć mora raditi prekovremeno kako bi vaš dom imao toplu temperaturu, povećavajući vašu potrošnju energije – i vaše troškove.

Mogu postojati neki razlozi zašto vaš račun za prirodni gas raste koji bi vas mogli iznenaditi – i neki neočekivani načini na koje možete uštedjeti.

Na ovoj stranici
5 razloga zašto je vaš račun za plin tako visok

  • Rastuće cijene goriva
  • Nedovoljna izolacija
  • Zastarjeli uređaji
  • Zastarjeli termostat
  • Promjena godišnjih doba
    Grejanje vašeg doma solarnim sistemom

5 razloga zašto je vaš račun za plin tako visok

Postoji mnogo razloga zašto imate visok račun za gorivo; ovdje smo naveli pet najčešćih faktora koji mogu biti uzrok tome. Takođe ćemo vam reći šta možete učiniti da smanjite uticaj svakog od njih.

  1. Rastuće cijene goriva
    Cijena prirodnog plina ima najveći utjecaj na vaš račun za plin.

U cijeloj SAD-e većina domova grije se na prirodni plin ili na struju. Ali čak i sa povećanjem broja vlasnika kuća koji koriste električnu energiju za pokretanje svojih domova, prirodni plin je i dalje najčešće korišteno gorivo, a 55% domova u SAD-u bira ovu opciju.

Cijene prirodnog plina su najviše od 2014. godine, a čini se da će porast cijena ostati ovdje. Čak i s obzirom da su SAD vodeći proizvođač prirodnog plina u svijetu, manje zalihe se bore da održe korak s rastućom potražnjom.

Rastuće cijene prirodnog plina bez sumnje će utjecati na to kako će izgledati vaš račun za plin, a s obzirom da se očekuje da će se nestašice snabdijevanja nastaviti, ove cijene neće uskoro pasti.

Šta možete da uradite?
Ako ste na planu plina s promjenjivom stopom kod vašeg lokalnog komunalnog preduzeća, tada će se vaše cijene mijenjati s godišnjim dobima. To obično znači veće stope zimi – tačno kada je vaša potrošnja plina najveća.

Jedan od načina da se ovo popravi je traženje alternativnih dobavljača plina i traženje dugoročnog plana s fiksnom tarifom. Ovi planovi obično mogu biti između 6 i 36 mjeseci. Kako troškovi prirodnog plina i dalje rastu, plan s fiksnom tarifom može biti pametno rješenje.

  1. Nedovoljna izolacija
    Vaša izolacija radi tako da zadrži topli zrak unutra, a hladan izvan vašeg doma. To znači da što je vaš dom bolje izoliran, to će vaš grijač lakše regulirati temperaturu. U stvari, EPA procjenjuje da možete uštedjeti do 15% na računu za plin ako imate dovoljnu izolaciju.

Ako živite u staroj kući, postoji velika šansa da je vaša izolacija zastarjela ili da curi. Područja kao što su prozori, tavani i kanali su najosjetljivija na curenje topline i na njih treba obratiti pažnju.

Šta možeš da uradiš
Poboljšanje izolacije vašeg doma zapravo je jedan od najlakših načina da smanjite račun za plin. Postavljanje dodatne izolacije ili brtvljenje na spojevima može drastično smanjiti gubitak topline u kući.

Profesionalac bi također trebao pregledati postojeću izolaciju vašeg doma, jer su neka područja mogla biti oštećena ili pokvarena tokom godina.

Provjera izolacije vašeg doma trebala bi biti podvrgnuta energetskom pregledu kuće. Energetski pregled kuće treba raditi svake godine i pomoći će vam da shvatite troškove energije vašeg doma, potrošnju energije, udobnost i sigurnost.

  1. Zastarjeli uređaji
    Vremenom će efikasnost i performanse uređaja neizbježno pasti. To znači da će plinski uređaji zahtijevati više goriva i više energije za ispunjavanje istih zadataka.

Isto vrijedi i za sistem grijanja kuće. Stoga će zastarjeli sustav grijanja zahtijevati više energije za proizvodnju iste količine topline nego što bi imao ranije u svom životu. Zaključak – ako koristite zastarjeli sistem grijanja, niža efikasnost će značiti rastući računi za grijanje.

Naučite kako da svoje uređaje učinite energetski efikasnijim (uključujući troškove i prednosti prelaska na Energy Star uređaje) u našem detaljnom vodiču.

Šta možete da uradite
Ovaj faktor se može lako popraviti angažovanjem stručnjaka za pregled vaših uređaja. Tada ćete saznati trebaju li vaši uređaji neka manja podešavanja ili ne, ili ćete morati uložiti u novu jedinicu.

Bez obzira na to je li vaša jedinica neispravna ili neefikasna, i dalje biste trebali obavljati redovne preglede i održavanje.

  1. Zastarjeli termostat
    Vaš termostat je kontrolna ploča sistema grijanja vašeg doma i gdje možete komunicirati sa svojim grijačem. Zastarjeli termostat može značiti da je vaša potrošnja energije veća nego što bi trebala biti.

Većina kućnih termostata ima vijek trajanja od 10 godina, a zastarjeli modeli mogu uzrokovati da se vaš grijač aktivira u pogrešno vrijeme i/ili temperaturu. Uz to, vaš termostat će raditi više nego što je potrebno. Ovo je posebno tačno ako nemate programabilni termostat.

Šta možeš da uradiš
Ulaganje u pametni termostat je jednostavan način da uštedite novac na mjesečnom računu i učinite svoj sistem energetski efikasnijim.

Pametni termostat će naučiti obrasce u domaćinstvu i potom može prilagoditi temperaturu u skladu s tim. To znači da zaboraviti smanjiti grijanje kada izlazite iz kuće više neće biti problem.

  1. Promjena godišnjih doba
    Fluktuacije vašeg računa za plin mogu biti u velikoj mjeri diktirane vremenskim prilikama i promjenom godišnjih doba. Tokom hladnijih mjeseci, vaš sistem grijanja mora da radi mnogo više da bi regulisao temperaturu vašeg doma.

To znači da će vaš sistem grijanja morati biti opskrbljen s više plina da bi mogao raditi. Povećanje upotrebe prirodnog gasa će rezultirati da ćete morati da plaćate više kada dobijete svoje mesečne račune za struju.

Šta možete da uradite
Nažalost, osim koraka koje smo već naveli iznad, ne možete mnogo učiniti u vezi s promjenom godišnjih doba. Najbolje što možete učiniti je da se pridržavate navika kao što je ostavljanje otvorenih vrata i prozora ili prekomjerno korištenje termostata.

Grejanje vašeg doma solarnim sistemom

S obzirom na to da cijene plina stalno rastu bez znakova skorog pada, zaista nema boljeg vremena da počnete grijati svoj dom solarnom energijom.

Postoje dvije glavne opcije koje možete koristiti za grijanje vašeg doma solarnom energijom: pasivno solarno grijanje i aktivno solarno grijanje.

Pasivno solarno grijanje

Pasivno grijanje je mjesto gdje koristite grijanje direktno od sunca za grijanje vašeg doma. Na ovaj način se ne koriste aktivni mehanizmi za prikupljanje ili distribuciju sunčeve topline.

To se postiže korištenjem specifičnih aspekata vašeg doma kako biste iskoristili energiju sunca i iskoristili je u cijeloj kući. Aspekti kao što su prozori okrenuti prema suncu, izolacija i kapci mogu pomoći u smanjenju troškova grijanja vašeg doma – na pasivan način.

Aktivno solarno grijanje

Aktivno solarno grijanje je mjesto gdje se solarna energija prikuplja od sunca pomoću mehaničkog uređaja, poput solarnih panela.

Nakon što elektrifikujete svoj dom, ta energija se tada može raspršiti po cijeloj kući kako bi napajala vaše sisteme grijanja. Dakle, umjesto da se oslanjate na fluktuirajuće cijene prirodnog plina i električne energije, možete crpiti čistu energiju.

Aktivno solarno grijanje će vam dati potencijal da u potpunosti eliminišete svoj račun za struju.

  • Ključne informacije
  • Trebali biste očekivati ​​da će vaš račun za plin nastaviti rasti sa stalnim rastom cijena plina. Pronalaženje plana za plin s fiksnom tarifom moglo bi biti dostojno rješenje za zadržavanje povećanja cijena.
  • Faktori kao što su zastarjeli uređaji, zastarjeli termostati i nedovoljna izolacija također će igrati ulogu u rastu vašeg računa za plin.
  • Redovno obavljanje energetske revizije kuće može vam pomoći da smanjite račun za plin i stvorite energetski učinkovitiji dom.
  • Elektrifikacija i grijanje vašeg doma solarnom energijom najbolji je način da smanjite račune za komunalije, a istovremeno smanjite ugljični otisak.